16.5.2017

Dal Makhani – recept

Dal Makhani neboli čočka a fazole v pikantní krémové omáčce patří mezi oblíbená vegetariánská jídla v Bombay Express. Zkuste si připravit Dal Makhani i u Vás doma podle následujícího receptu.

Ingredience:

1 hrnek černé čočky
1 hrst červených fazolí
2 hrnky vody
1 lžíce nastrouhaného česneku
1 lžíce nastrouhaného zázvoru – tyto pasty lze také udělat v mixéru, chuť je poté lepší
2 lžíce ghee – indické přepuštěné máslo, nebo normální máslo
1 červenou cibuli
3 lžíce čerstvé smetany
½ hrnku mléka
Sůl
Olej
4 lžíce rajčatového protlaku
Koření:
Garam Masala
Pískavice
Ločidlo
Sladká červená paprika

Postup:

1. Černou čočku a fazole namočíme přes noc nebo alespoň na 3-5 hodin. Poté důkladně propláchneme vodou.
2. Čočku a fazole dáme do hrnce (můžeme do tlakového) společně s vodou. Přidáme trochu oleje a koření
Garam Masala. Hrnec přiklopíme a přivedeme k varu. Během vaření kontrolujeme, zda je v hrnci dostatek vody.
3. Na druhé plotně rozpálíme v pánvi olej, přidáme nakrájenou cibulku a pastu ze zázvoru a česneku. Přidáme
ločidlo, pískavici, červenou papriku, máslo a rajčatový protlak. Vaříme, dokud barva není tmavě červená. Poté
přidáme sůl, mléko a smetanu. Jako poslední přidáme koření Garam Masala.
4. Poté co jsou fazole a čočka hotové, přidáme je k pastě z druhé pánve. Můžeme přidat trochu vody. Vaříme
7-10 minut.
5. Podáváme s rýží nebo s domácími plackami chapati.

Zpět na novinky
8 1 1 Close